Actieve kerken halen eenzame mensen uit isolement


Vanuit verschillende kerken in Nederland worden er veel initiatieven ondernomen om vereenzaming tegen te gaan, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Premier Rutte zei in december dat stress en eenzaamheid grote en groeiende problemen zijn door alle generaties heen en kerken in Nederland willen daar iets tegen doen. In verschillende gemeentes zijn kerken aan de slag gegaan om mensen niet in een isolement terecht te laten komen.

Ouderen
De doelgroep waar voornamelijk de aandacht naar uitgaat zijn ouderen. In de huidige situatie is bezoek krijgen lastig en dit vergroot het risico op vereenzaming onder ouderen. In Rotterdam-IJsselmonde bijvoorbeeld probeert de Gereformeerde Gemeente wat voor ouderen te betekenen door eens in de paar weken een muziekavond te organiseren en een verhaal voor de kerktelefoon te organiseren. Iets dat zeker op waardering kan rekenen van de luisteraars. Een ander initiatief kwam van de gereformeerde kerk in Werkendam. Zij hebben in december een cadeaupakkettenactie opgezet voor ouderen, alleenstaanden en anderen die het nodig hadden. Bij deze actie werden ook kinderen betrokken, die hebben onder andere kleurplaten, brieven en knutselwerkjes toegevoegd aan de pakketten.

Jongeren
Naast dat er aandacht is voor ouderen, zijn er ook initiatieven opgezet voor jongeren. Bijvoorbeeld in de gemeente Staphorst, waar jongeren bij de Hersteld Hervormde Kerk vaker naar de kerk mogen. Het idee daarachter is dat jongeren naar de kerk blijven gaan en zij elkaar kunnen stimuleren. De twee doelgroepen worden soms ook gecombineerd, denk bijvoorbeeld aan jongeren die op bezoek gaan bij eenzame ouderen.

Zelf doen
Naast dat kerken actie ondernemen, zijn mensen ook van mening dat we zelf in beweging kunnen komen en niet alles op de kerk hoeven te schuiven. Daar wordt in de Christelijke Gereformeerde Kerk in Aalten bijvoorbeeld al iets mee gedaan. Eén van de leden gaat elke week langs bij ouderen uit de gemeente en neemt dan een kaartje en een cupcake voor ze mee.