Artikel voor Samenkerk: Gave van Barmhartigheid


Gave van Barmhartigheid

Beste mensen, in ‘Samenkerk’ van september 2021 heb ik me in het kort aan u voorgesteld. Daarin schreef ik o.a. dat ik graag wandel en dat wandelen een grote hobby van me is. Ik moet er wel bij vertellen dat deze wandelwoede – in het begin tenminste – aangedreven werd door de wandel-app ‘Ommetje’ van de Hersenstichting; ik wilde persé nummer één staan (in wandelgroepen van telkens 100 deelnemers)! En vaak lukte dat ook. Maar dit even terzijde.

Poster

Ik wil u meenemen in een wandeling die ik onlangs maakte in Broekhem, Valkenburg. De deur van de kerk stond open en ik liep er naar binnen om een kaarsje aan te steken en wat rond te kijken. Op het prikbord naast de buitendeur las ik er de aankondigingen van kerkdiensten en aanverwante informatie. Mijn oog viel op een groene poster. Rachel’s Veneyard stond erop. “Wat is dat?”, dacht ik. Een uitnodiging om een retraite te volgen, een genezingsweekend eigenlijk, voor mensen die spijt hebben over een abortus. Vooral voor vrouwen, maar ook voor mannen! Ik heb er een foto van gemaakt en ben er thuis verder over gaan lezen. Ik ben de websites op gaan zoeken en ben gaan lezen: Sinds enkele jaren is een team bestaande uit priesters en andere medewerkers, gestart met hulp aan vrouwen met een abortus-verleden.

Een genezingsweekend – zo las ik op een website van Rachel’s Vineyard (= Wijngaard van Rachel) – helpt deelnemers Gods liefde en barmhartigheid op een diep niveau te ervaren: “Het is een plaats waar mannen en vrouwen, vaak voor de eerste keer, in een vertrouwelijke omgeving hun diepste gevoelens over abortus kunnen uiten en delen. Het is een plaats van verzoening. Deelnemers ervaren er barmhartigheid en vergeving, waardoor zij opnieuw in vrede met zichzelf en anderen verder kunnen”.

Rachel’s Vineyard geeft vrouwen en mannen de gelegenheid om het diepe rouwproces aan te gaan en alle manieren waarop abortus hen geraakt heeft een plaats te geven. Mijn eerste reactie was: Indrukwekkend!

Een nieuw werk van Barmhartigheid

Paus Franciscus wil graag dat de Kerk naar buiten treedt en werken van barmhartigheid verricht. Paus Franciscus heeft een grote vaderlijke liefde voor iedereen en wil dat wij als missionarissen van Barmhartigheid, een duidelijk en zichtbaar teken zijn van Gods grote Liefde die altijd mensen weer terug wil vinden, weer op wil nemen. Een liefde die altijd wil vergeven. Paus Franciscus zegt heel duidelijk dat onze pastorale houding altijd gefundeerd moet zijn op de echte en ware leer van de Kerk en daarop moet bouwen. Daarop gefundeerd moeten we dan voornamelijk met vaderlijke liefde kijken naar elke persoon die bij ons komt. En barmhartigheid, dat moeten we vooral doen, het is een werkwoord!

Ik heb contact gezocht met deze organisatie en kreeg zuster Sterre van de Blauwe Zusters aan de lijn. Na een gesprekje met haar vroeg ik: Mag ik ‘Rachel’s Vineyard’, dit nieuwe initiatief begrijpen als een nieuwe ‘gave van Barmhartigheid’? Zuster Sterre, glimlachend: “Ja zeker mag u dat!”

Over deze gave van barmhartigheid wil ik u graag informeren, indien u dat wenst, misschien bij een kopje koffie?  Als u me ziet wandelen, nodig me rustig uit!

Pastoor Geudens